Δρ. Ανδρέας Χριστοδούλου MD PhDc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος
Εξειδίκευση σε αθλητικές και εκφυλιστικές παθήσεις ώμου και γόνατος, Η. Βασίλειο
Τί είναι
Η εναπόθεση κρυστάλλων ασβεστίου στον καταφυτικό τένοντα του υπερακανθίου μυός – ενός τένοντα από το στροφικό πέταλο. Κατά την διαμόρφωση των κρυστάλλων στον τένοντα δημιουργείται πίεση και χημικός ερεθισμός που οδηγεί σε πόνο στην πλάγια επιφάνεια του ώμου. Μερικές φορές αποτελεί μια πολύ επώδυνη νοσολογική οντότητα.
Επιπρόσθετα του χημικού ερεθισμού και της πίεσης που ασκείται στον τένοντα, μειώνεται ο χώρος μεταξυ του στροφικού πετάλου του ώμου και του ακρωμίου με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του στροφικού πετάλου.
Ο ασθενής οδηγείται σε σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής σε θέσεις του άνω άκρου άνωθεν της κεφαλής.
Η αιτιολογία της δημιουργίας και εναπόθεσης κρυστάλλων δεν είναι σαφής. Είναι συχνότερη σε ασθενείς μεταξύ 30-60 ετών. Η νόσος αυτή ίαται αλλά σε βάθος χρόνου από 5 μέχρι 10 έτη.
Διάγνωση
Μπορεί να παρατηρηθεί στην απλή ακτινογραφία αλλά ο υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να καταδείξει με ακρίβεια μικρές εναποθέσεις.
Θεραπεία
• Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
• Φυσιοθεραπέια – ενδυνάμωση, διατήρηση της κινητικότητας του ώμου και μείωση του ερεθισμού
• Ενέσιμη θεραπεία – μείωση της φλεγμονής, έλεγχος του πόνου
• Θεραπεία με υπέρηχο
• Ορθοπαιδική Χειρυργκή αφαίρεση
Ορθοπαιδική επέμβαση
Ένδειξη αποτελεί η αποτυχία των συντηρητικών μεθόδων ή επί που έντονων συμπτωμάτων, ειδικά κατα την διάρκεια της νύκτας.
Στόχος είναι η αύξηση του υπακρωμιακού χώρου που θα οδηγήσει σε ευκολότερη κίνηση, λιγότερο πόνο και φλεγμονή. Διενεργείται καθαρισμός και απελευθέρωση της επασβέστωσης στον ίδιο χρόνο. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά.